АМИНОКИСЕЛИНИ: ВИДОВЕ И ЗНАЧЕНИЕ

7 май 2019
АМИНОКИСЕЛИНИ: ВИДОВЕ И ЗНАЧЕНИЕ

Профилът на нашия колаген се характеризира с преобладаващи количества на глицин, пролин и хидроксипролин, които представляват около 50% от общото съдържание на аминокиселини в продукта. Този много специфичен аминокиселинен състав осигурява на хидролизирания колаген, предлаган от Храни за Щастие, функционални свойства, които не могат да бъдат осигурени от други източници на протеин.

Аминокиселините са градивните компоненти на белтъчините в човешкото тяло. Те са сложни съединения, съществуващи в живата природа в изключително разнообразие. Човешкото тяло “работи” с 20 от тях, но науката познава поне още 150 вида.
Молекулата на всяка една от тези аминокиселини има уникален строеж, определен от т.н. въглеводородна верига. Прието е въпросните аминокиселини да се класифицират в две групи: незаменими и заменими аминокиселини.
Заменимите аминокиселини са 12; човешкият организъм може да произведе всяка една от тях, когато това е необходимо.
Незаменимите аминокиселини са 8 (според някои източници 9, плюс хистидин в детска възраст)– те не могат да се синтезират от организма и трябва да бъдат внасяни чрез храна или хранителни добавки. Незаменимите аминокиселини са треонин, метионин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, валин и фенилаланин. Най-богати източници на аминокиселини сред храните са месо, млечни произведения, яйца, риба, бобови.
Протеините са “продукт”, сложно организиран компонент на живия организъм, изграден от аминокиселини в различно съчетание и пропорции. Най-общо класификацията им отчита дали са от растителен или животински произход. Протеините изграждат мускулната и други тъкани в човешкото тяло; решаващо е присъствието им за качествената продукция на ензими, хемоглобин, хормони, освен това са енергиен източник (protein-proteini.blogspot.com).
Кои аминокиселини са ключови за здравето?
Изключително важна роля в поддържането на добро здраве изиграват есенциалните или незаменимите аминокиселини. Всяка от тях има определена функция и дефицитът й причинява дисбаланс в хармоничното функциониране на органи и системи. Но не само незаменимите: при отклонения в здравословното състояние е добре да се установи характерът на подобен дефицит и да се прецени дали да се действа чрез стимулиране на определени функции – медикаментозно, или да се препоръчат хранителни добавки.
➡️Метионин – сред останалите аминокиселини се отличава с ролята си за производството на инсулин; внася сяра и метил-групи в процесите на протеинов синтез. Дефицитът му води до нервно-психични разстройства, остеопороза, сърдечно-съдови страдания.
➡️Триптофан – основа за продукцията на серотонин, решаващ за качеството на съня, изпитването на болка, за настроението и психичното равновесие и стабилност. Следваща фаза след серотонин е мелатонинът – освен за здравия сън той има значение за устойчивост към оксидативен стрес и укрепва имунната система.
➡️Таурин – свързан с баланса на калий в организма. Има определен принос за здравето на сърдечно-съдовата система.
➡️Аргинин – основен компонент в производството на инсулин, пълноценно функциониране на панкреаса, продукция на колаген. Изключителен е приносът му за здравето на кръвоносните съдове, тяхната еластичност и пропускливост.
➡️Цистеин – основен фактор за производството на Т-клетки; за защита на организма от свободните радикали, за адаптивност и устойчивост при въздействието на канцерогенни фактори.
➡️Лизин – отговорен за енергийния баланс и мастната обмяна, за пълноценно функциониране на имунната система.
➡️Глутамин – счита се, че това е най-разпространената сред всички аминокиселини в кръвта. Значима за кръвните параметри и качеството, функционирането и регенерацията на лигавиците.
Източник: https://www.lekar.bg/…/%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B…/

КАКВО ОЗНАЧАВА BLOOM ФАКТОР на ЖЕЛАТИН

Телешкият желатин на Храни за Щастие е 240 Bloom и може да използвате за стабилизатор, сгъстител или подобрител на текстурата в кето рецепти за кисело мляко, сметана, крем сирене, др. Поради голямата му желираща сила имате нужда от много по-малко количество, отколкото обикновено ползвате.

прочети още
КОЛКО ТЕЖИ 1 КОПЧЕ БЕЛГИЙСКИ ШОКОЛАД

Едно копче истински белгийски шоколад тежи

прочети още
ТЕРМИНОЛОГИЧЕН РЕЧНИК

Хидролизиран телешки колаген Peptan®

прочети още
Равносметка 2020

Вашите любими продукти

прочети още
ЧУДЕСНА и ЛЕСНА идея

ЧУДЕСНА и ЛЕСНА идея за ВКУСЕН ПОДАРЪК

прочети още
СУПЕР СВЕЖА ПАРТИ ИДЕЯ

Супер свежа, лесна, ефектна и вкусна идея за парти почерпка

прочети още
СУПЕР АРОМАТНИ БИСКВИТИ

Супер ароматни, пръхкави и вкусни бисквити, одобрени от семейната ни кухня

прочети още
НАЙ-СОЧНИTE ШОКОЛАДОВИ КЕКСЧЕТА

СУПЕР СОЧНИ, АРОМАТНИ И ШОКОЛАДОВИ

прочети още
За сватбени гости

Зарадвайте вашите гости с вкусен подарък

прочети още
СУПЕР ПОДАРЪК

Всеки ще се зарадва на такъв подарък. Защото истинският шоколад носи щастие:)

прочети още
Мерки извънредно положение

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С COVID-19

прочети още
ЯДЛИВО БИСКВИТЕНО ТЕСТО

Новата тенденция: бисквитено тесто с шоколадов чипс

прочети още
ЕСЕННО НАСТРОЕНИЕ

Ябълките обичат шоколад... Ние също!

прочети още
ЗАЩО НАШИЯТ КОЛАГЕН Е ХИДРОЛИЗИРАН

Като най-масов протеин в човешкото тяло, колагенът предлага множество здравни ползи.

прочети още
НАКАРАЙТЕ ЛЮБИМИТЕ ВИ ХОРА ДА СЕ УСМИХНАТ

Ефектна, вкусна и лесна декорация на сладкишите за вашия празник

прочети още
NAMA ШОКОЛАД

Кулинарно изкушение от Япония

прочети още
ШОКОЛАДОВО-МЕНТОВ ШЕЙК с Авокадо & Колаген

Защо е толкова полезен за здравето ви?

прочети още
ЯГОДИ, ПОКРИТИ С БЕЛГИЙСКИ ШОКОЛАД

Лесно, Вкусно и Ефектно предложение в сезона на ягодите

прочети още
ДОМАШНИ БОНБОНИ, ПЪЛНИ С ВИТАМИНИ

Децата обичат бонбони, а ние, родителите, обичаме децата ни да са здрави!

прочети още
НАЙ-ДОБРИЯТ ДОМАШЕН ГОРЕЩ ШОКОЛАД

Този богат и кремообразен горещ шоколад е супер лесен за приготвяне и притежава интензивен шоколадов аромат. Защото е с истински шоколад!

прочети още
СЛАДКИ ИДЕИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

С малко усилие - максимален ефект :)

прочети още
ЗИМНО СМУТИ

Според традиционната китайска медицина, когато времето е студено и влажно, за компенсация трябва да консумираме затоплящи храни

прочети още
ЛЕСНИ БОНБОНИ

Тъмен белгийски шоколад + Фъстъчено масло = Наслада за небцето

прочети още
КАКВО ПРАВИ БЕЛГИЙСКИЯ ШОКОЛАД УНИКАЛЕН?

Ние от Храни за Щастие се гордеем, че предлагаме истински белгийски шоколад

прочети още
Шоколадов Орео Тарт

Божествен вкус... Една прекрасна рецепта за любителите на шоколада от Даниела, на която изказваме възхищение и специална благодарност за чудесния блог http://funnybakery.com !

прочети още
ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ С ШОКОЛАДОВ ЧИПС

Наша адаптация на рецепта, взаимставана от http://www.supichka.com При стриктно изпълнение на технологията се постига хрупкава текстура отвън и дъвчаща отвътре. Бих искала да наблегна на "стриктно", защото на практика съм запозната с отклоненията в качеството при неспазване на технологията. Прегорялото какао има много неприятен мирис и още по-неприятен вкус;)

прочети още
Фантазирай и декорирай!

Предизвикайте възхищение и подарете щастие с тези лесни, но мнооого ефектни украси!

прочети още
ЧЕСТИТА НОВА 2018 ГОДИНА!

Храни за щастие Ви пожелава здраве, щастие и благополучие!

прочети още
ДОМАШЕН КРЕМ ЗА ДЕЛИКАТНА КОЖА

Имам проблемен участък на кожата на едната ръка (не мога да си обясня защо е точно на едно определено място), който се влошава от прекомерно мокрене и препарати и особено в студено време. Стига дори до кръв и е много болезнено. По метода проба и грешка, открих мазилото, което неутрализира проблема.

прочети още
(С)НЕЖНА ТОРТА РАФАЕЛО

Mного нежна и вкусна, сравнително лесна за приготвяне торта. Рецептата е на http://www.vkusnoteka.bg, за което много благодаря на Ани.

прочети още